T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADIYAMAN / KAHTA - Göçeri Ortaokulu

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇ YÖNERGESİ 2021

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇ YÖNERGESİ

2021

 

 

 

 

 

KAHTA KAYMAKAMLIĞI

 

GöçeriOrtaokulu Müdürlüğü

 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇ YÖNERGESİ

2021

 

 

 

 

 

 

 

 

T.C.

KAHTA KAYMAKAMLIĞI

Göçeri Ortaokulu Müdürlüğü

 

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İÇ YÖNERGESİ

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1- (1)Bu Yönergenin amacı, .......................................................Müdürlüğü'nde çalışan tüm personel, alt işverenlerin, hizmet alımı yöntemi ile .......................................................Müdürlüğü'nde  çalışanların uymaları gereken İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarının belirlenmesidir.

 

Kapsam

MADDE 2-(2)Bu Yönerge, 30.6.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki işyerleri ile .......................................................Müdürlüğü'nün tüm çalışanların (kamu-özel) ve öğrencilerin uymaları gereken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına ilişkin usul ve esasları kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3-(1) Bu Yönerge, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 22 ve 30. maddelerine dayanılarak çıkarılan 18.01.2013 tarihli ve 28532 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi a fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

 

T

3- Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde gösterilen üyeler işveren veya    işveren vekili tarafından atanırlar.

4- Birden fazla iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin bulunduğu işyerlerinde işveren    tarafından             görevlendirme yapılır. İş güvenliği uzmanının görevlendirilmesinde o        işyerinin tehlike sınıfına uygun             uzmanlar arasından birisi görevlendirilir.

5- Bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen üye o işyerindeki formen,          ustabaşı veya             ustaların yarıdan fazlasının katılacağı toplantıda açık oyla seçilir.   Seçimle belirlenememesi halinde             işveren tarafından atanır.

6-Bu maddenin birinci fıkrasının (e) ve (f) bentlerinde sözü geçen kurul üyelerinin           aynı usullerle             yedekleri seçilir.

7- 4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendine göre kurulacak kurullarda üyeler ve       kurul sekreteri             asıl işveren ve alt işveren tarafından ortak kararla atanır.

 

(5) İşveren tarafından, kurulun üyelerine ve yedeklerine iş sağlığı ve güvenliği konularında eğitim verilmesi sağlanır. Kurul üyelerinin ve yedeklerinin eğitimleri asgari aşağıdaki konuları kapsar;

a) Kurulun görev ve yetkileri,

b) İş sağlığı ve güvenliği konularında ulusal mevzuat ve standartlar,

c) Sıkça rastlanan iş kazaları ve tehlikeli vakaların nedenleri,

ç) İş hijyeninin temel ilkeleri,

d) İletişim teknikleri,

e) Acil durum önlemleri,

f) Meslek hastalıkları,

g) İşyerlerine ait özel riskler,

ğ) Risk değerlendirmesi.       

(6) Asıl işveren alt işveren ilişkilerinde ortak kurul oluşumunda eğitimden her iki işveren birlikte sorumludur.

 

 

(7) Kurulun görev ve yetkileri şunlardır;

a) İşyerinin niteliğine uygun bir iş sağlığı ve güvenliği iç yönerge taslağı hazırlamak,        işverenin veya             işveren vekilinin onayına sunmak ve yönergenin      uygulanmasını izlemek, izleme sonuçlarını rapor      haline getirip alınması gereken         tedbirleri belirlemek ve kurul gündemine almak,

b) İş sağlığı ve güvenliği konularında o işyerinde çalışanlara yol göstermek,

c) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlikeleri ve önlemleri değerlendirmek,        tedbirleri belirlemek, işveren veya işveren vekiline bildirimde bulunmak,

ç) İşyerinde meydana gelen her iş kazası ve işyerinde meydana gelen ancak          iş kazası olarak             değerlendirilmeyen işyeri ya da iş ekipmanının  zarara uğratma      potansiyeli olan olayları veya meslek             hastalığında yahut iş sağlığı ve güvenliği      ile ilgili bir tehlike halinde gerekli araştırma ve incelemeyi             yapmak,          alınması gereken tedbirleri bir raporla tespit ederek işveren veya işveren vekiline vermek,

d) İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitim ve öğretimini planlamak, bu konu ve     kurallarla ilgili programları hazırlamak, işveren veya işveren vekilinin onayına   sunmak ve bu programların    uygulanmasını izlemek ve eksiklik görülmesi halinde       geri bildirimde bulunmak,

e) İşyerinde yapılacak bakım ve onarım çalışmalarında gerekli güvenlik tedbirlerini          planlamak ve bu tedbirlerin uygulamalarını kontrol etmek,

f) İşyerinde yangın, doğal afet, sabotaj ve benzeri tehlikeler için alınan tedbirlerin           yeterliliğini ve  ekiplerin çalışmalarını izlemek,

g) İşyerinin iş sağlığı ve güvenliği durumuyla ilgili yıllık bir rapor hazırlamak, o             yılki çalışmaları değerlendirmek, elde edilen tecrübeye göre ertesi yılın çalışma    programında yer alacak hususları değerlendirerek belirlemek ve işverene teklifte     bulunmak,

ğ) 6331sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13 üncü maddesinde      belirtilen çalışmaktan kaçınma hakkı talepleri ile ilgili acilen toplanarak karar vermek,

h) İşyerinde teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler ve çalışma           ortamı ile ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel bir önleme    politikası geliştirmeye yönelik çalışmalar      yapmak.

(8) Kurul üyeleri bu Yönetmelikle kendilerine verilen görevleri yapmalarından dolayı hakları kısıtlanamaz, kötü davranış ve muameleye maruz kalamazlar.

 

            1- Kurul inceleme, izleme ve uyarmayı öngören bir düzen içinde ve aşağıdaki       esasları göz önünde             bulundurarak çalışır.

            a) Kurullar ayda en az bir kere toplanır. Ancak kurul, işyerinin tehlike                               sınıfını dikkate alarak, tehlikeli işyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli              işyerlerinde     ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir.

            b) Toplantının gündemi, yeri, günü ve saati toplantıdan en az kırk sekiz                            saat önce kurul üyelerine bildirilir. Gündem, sorunların ve varsa iş sağlığı ve                         güvenliğine ilişkin projelerin önem sırasına göre belirlenir. Kurul üyeleri                                    gündemde       değişiklik isteyebilirler. Bu istek kurulca uygun                                    görüldüğünde             gündem buna göre      değiştirilir.

            c) Ölümlü, uzuv kayıplı veya ağır iş kazası halleri veya özel bir tedbiri                               gerektiren önemli hallerde kurul üyelerinden herhangi biri kurulu                                       olağanüstü toplantıya çağırabilir. Bu konudaki tekliflerin kurul başkanına veya                 sekreterine yapılması gerekir. Toplantı zamanı, konunun ivedilik                                              ve önemine göre tespit olunur.

            ç) Kurul toplantılarının günlük çalışma saatleri içinde yapılması asıldır.                              Kurulun toplantılarında geçecek süreler günlük çalışma süresinden sayılır.

            d) Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile işveren veya işveren vekili                           başkanlığında             toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Çekimser oy                kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu kararı belirler. Çoğunluğun                 sağlanamadığı veya başka bir nedenle toplantının yapılmadığı hallerde durumu                         belirten bir tutanak düzenlenir.

            e) Her toplantıda, görüşülen konularla ilgili alınan kararları içeren bir tutanak                    düzenlenir. Tutanak, toplantıya katılan başkan ve üyeler tarafından                              imzalanır. İmza           altına alınan kararlar herhangi bir işleme gerek                               kalmaksızın işverene   bildirilmiş sayılır. İmzalı tutanak ve kararlar                                    sırasıyla özel dosyasında saklanır.

            f) Toplantıda alınan kararlar gereği yapılmak üzere ilgililere duyurulur.                              Ayrıca çalışanlara duyurulması faydalı görülen konular işyerinde ilân edilir.

            g) Her toplantıda, önceki toplantıya ilişkin kararlar ve bunlarla ilgili                                   uygulamalar hakkında başkan veya kurulun sekreteri tarafından kurula gerekli              bilgi     verilir ve gündeme geçilir.

           

            a) İşyerinin iş sağlığı ve güvenliği durumuyla ilgili yıllık bir rapor hazırlamak,        o yılki çalışmaları değerlendirmek, elde edilen tecrübeye göre ertesi                         yılın çalışma    programında yer alacak hususları değerlendirerek belirlemek ve                     işverene teklifte bulunmak,

            b) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13 üncü maddesinde                             belirtilen çalışmaktan kaçınma hakkı talepleri ile ilgili acilen toplanarak karar                    vermek,

            c) İşyerinde teknoloji, iş organizasyonu, çalışma şartları, sosyal ilişkiler                             ve çalışma ortamı ile         ilgili faktörlerin etkilerini kapsayan tutarlı ve genel              bir önleme politikası geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak.

             4-Kurul üyeleri bu Yönetmelikle kendilerine verilen görevleri yapmalarından       dolayı hakları kısıtlanamaz, kötü davranış ve muameleye maruz kalamazlar.

(9) 1- Kurul inceleme, izleme ve uyarmayı öngören bir düzen içinde ve aşağıdaki   esasları göz önünde             bulundurarak çalışır.

            a) Kurullar ayda en az bir kere toplanır. Ancak kurul, işyerinin tehlike                   sınıfını dikkate alarak, tehlikeli işyerlerinde bu sürenin iki ay, az tehlikeli işyerlerinde        ise üç ay olarak belirlenmesine karar verebilir.

            b) Toplantının gündemi, yeri, günü ve saati toplantıdan en az kırk sekiz    saat önce kurul üyelerine bildirilir. Gündem, sorunların ve varsa iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin      projelerin önem sırasına göre belirlenir. Kurul üyeleri gündemde        değişiklik isteyebilirler. Bu istek kurulca uygun görüldüğünde gündem buna göre             değiştirilir.

            c) Ölümlü, uzuv kayıplı veya ağır iş kazası halleri veya özel bir tedbiri       gerektiren önemli hallerde kurul üyelerinden herhangi biri kurulu          olağanüstü toplantıya çağırabilir. Bu konudaki tekliflerin kurul başkanına veya    sekreterine yapılması gerekir. Toplantı zamanı, konunun ivedilik ve önemine göre            tespit olunur.

            ç) Kurul toplantılarının günlük çalışma saatleri içinde yapılması asıldır.      Kurulun toplantılarında geçecek süreler günlük çalışma süresinden sayılır.

            d) Kurul, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile işveren veya işveren vekili   başkanlığında toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Çekimser oy          kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın oyu kararı belirler. Çoğunluğun    sağlanamadığı veya başka bir nedenle toplantının yapılmadığı hallerde durumu             belirten bir tutanak düzenlenir.

            e) Her toplantıda, görüşülen konularla ilgili alınan kararları içeren bir tutanak        düzenlenir. Tutanak, toplantıya katılan başkan ve üyeler tarafından          imzalanır. İmza altına alınan kararlar herhangi bir işleme gerek             kalmaksızın     işverene bildirilmiş sayılır. İmzalı tutanak ve kararlar sırasıyla özel dosyasında      saklanır.

            f) Toplantıda alınan kararlar gereği yapılmak üzere ilgililere duyurulur.      Ayrıca çalışanlara duyurulması faydalı görülen konular işyerinde ilân edilir.

            g) Her toplantıda, önceki toplantıya ilişkin kararlar ve bunlarla ilgili           uygulamalar hakkında                         başkan veya kurulun sekreteri tarafından kurula       gerekli bilgi verilir ve gündeme geçilir.

            2- Kurulca işyerinde ilân edilen kararlar işverenleri ve çalışanları bağlar.

           3- Kurul, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13 üncü maddesinde      belirtilen çalışmaktan   kaçınma hakkı taleplerinde birinci fıkranın (a) bendine        göre belirlenen süre dikkate alınmaksızın        acilen toplanır. Toplantıda alınan     karar çalışan ve çalışan temsilcisine yazılı olarak tebliğ edilir.

 (10)1- İşveren veya işveren vekili, kurul için gerekli toplantı yeri, araç ve gereçleri sağlar.

        2- İşveren veya işveren vekili, kurulca hazırlanan toplantı tutanaklarını, kaza ve diğer          vakaların inceleme raporlarını ve kurulca işyerinde yapılan denetim sonuçlarına ait      kurul raporlarını, iş müfettişlerinin incelemesini sağlamak amacıyla, işyerinde             bulundurur.

 

 (11)1- Kurullar, yapacakları tekliflerde, bulunacakları tavsiyelerde ve verecekleri kararlarda       işyerinin durumunu ve işverenin olanaklarını göz önünde bulundururlar.

        2- Kurul üyeleri, görevleri nedeniyle işyerlerinin yapım ve üretim teknikleri, ticari    sırları ve ekonomik durumları hakkında gördükleri ve öğrendiklerini gizli tutmak         zorundadırlar.

              3- Kurullar, iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapmaya yetkili Bakanlık      iş müfettişlerine             işyerlerinde yapacakları teftiş ve incelemelerde kolaylık      sağlamak ve yardımcı olmakla yükümlüdür.

 

(11)   1- Çalışanlar sağlık ve güvenliğin korunması ve geliştirilmesi amacıyla iş sağlığı ve             güvenliği kurullarınca konulan kurallar, yasaklar ile alınan karar ve tedbirlere            uymak zorundadırlar.

            2- İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin belirlenmesi, uygulanması ve alınan         tedbirlere uyulması hususunda çalışanlar kurullarla işbirliği yaparlar.

            3- Kurullar tarafından alınan kararlar veya uygulamada karşılaştıkları güçlükler    hakkında çalışanlar çalışan temsilcileri aracılığı ile kurula bilgi verirler

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri

 

MADDE 7-(1)İşverenler, devamlı olarak en az elli çalışan çalıştırdıkları işyerlerinde alınması gereken iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin belirlenmesi ve uygulanmasının izlenmesi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi, çalışanların ilk yardım ve acil tedavi ile koruyucu

sağlık ve güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla, işyerindeki çalışan sayısı, işyerinin niteliği ve işin tehlike sınıf ve derecesine göre;

            a) İşyeri sağlık ve güvenlik birimi oluşturmakla,

            b) Bir veya birden fazla işyeri hekimi ile gereğinde diğer sağlık personelini           görevlendirmekle,

            c) Sanayiden sayılan işlerde tehlike sınıfına uygun sertifikalı iş güvenliği uzmanı olan      bir veya birden fazla mühendis veya teknik elemanı görevlendirmekle, yükümlüdürler.

(2)İşveren;

            a) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili görevlendirilen personelin etkin bir     şekilde çalışması             amacıyla gerekli kolaylığı sağlamak ve bu hususta planlama ve       düzenleme yapmakla,

            b) İSGB personelinin işbirliği içinde çalışmasını sağlamakla,

            c) Sağlık ve güvenlikle ilgili konularda çalışanların görüşlerini alarak katılımlarını             sağlamakla,

            ç) İSGB de görev yapan kişiler ile bunların çalışma saatleri, görev, yetki ve          sorumlulukları             konusunda çalışanları veya temsilcilerini bilgilendirmekle,

            d) İşyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanlarının görevlerini yerine getirebilmeleri için,          Bakanlıkça             belirlenen sürelerden az olmamak kaydı ile yeterli çalışma süresini             sağlamakla,

            e) Başka bir işyerinden kendi işyerine çalışmak üzere gelen çalışanların sağlık       bilgilerine İSGB             birimlerinin ulaşabilmesini sağlamakla,

            f) İş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği, yükümlü olduğu kayıt ve bildirimleri İSGB     ile işbirliği             içerisinde yapmakla yükümlüdür.

 

Yürürlük

MADDE 15-(1) Bu Yönerge, Göçeri ortaokulu Müdürlüğü tarafından kabulünü müteakip bir mahalli gazetede veya Göçeri Ortaokulu Müdürlüğü internet sayfasında yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

 

Yürütme                                                                                                                           

MADDE 16-(1)Bu Yönergeyi Göçeri Ortaokulu Müdürlüğü yürütür.

 

 

 

 

  O N A Y

13/12/2021

Mehmet ÇETİNÇAKMAK

Okul Müdürü

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 13.12.2021 - Güncelleme: 13.12.2021 11:18 - Görüntülenme: 235
  Beğen | 0  kişi beğendi